Woonaanpassingen

wandbeugelDe overheid wil dat men zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijft wonen. Hoe ouder men wordt hoe belangrijker het wordt om de woning aan te passen op uw behoefte. Men wordt minder mobiel en de kans op vallen in huis neemt toe. Een aantal gedrag- en inrichtingsaanpassingen in huis kan de kans op vallen aanzienlijk verkleinen.

Ergotherapeut in basispakket
Wist u dat u altijd, via een verwijzing van uw huisarts, een afspraak kan maken met een ergotherapeut. Zij geven u advies specifiek afgestemd op uw situatie zodat u prettig en veilig thuis kan blijven wonen. Ergotherapie zit in uw basiszorgverzekering, u hoeft geen aanvullende verzekering te hebben.

ergotherapie
(Foto van www.ergotherapie.nl)

Hoe gaat een ergotherapeut te werk?
Ergotherapie vindt niet alleen in de behandelruimte van de ergotherapeut plaats, maar ook op de plek waar de problemen zich voordoen, zoals thuis. Er wordt een observatie gedaan van de dagelijkse activiteit om zo na te kunnen gaan wat de beperkingen en mogelijkheden zijn. De ergotherapeut bedenkt oplossingen, trainingen en geeft advies. Voor sommige oplossingen zijn hulpmiddelen of aanpassingen aan woon-, studie-, en werkomgeving nodig.

Woonaanpassingen wel of niet vergoed?
Sinds januari 2015 is er veel veranderd bij het aanvragen van WMO aanpassingen. Veel kleine aanpassingen zoals een douchekruk of toiletbeugel krijgt u niet meer vergoed en moet u zelf aanschaffen. Grotere uitgaves zoals de aanschaf van een traplift kunt u nog wel deels vergoed krijgen, de eigen-bijdrage hangt o.a. af van uw (gezamenlijk) inkomen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de WMO helpdesk of u kunt langs gaan bij een Sociaal Loket in de buurt.

> Zoek het sociaal loket bij u in de buurt.

Betaalbare oplossingen
Als u wat minder mobiel wordt is het goed om uw woning eens goed te bekijken of u wat aanpassingen in uw inrichting kan doen. In samenwerking met een Ergotherapeut en de GGD laten wij u in Villa Bewust simpele oplossingen zien die uw woonsituatie veiliger en prettiger maken. Wij hebben bewust gezocht naar aanpassingen die niets of weinig kosten.

> Lees meer informatie op de website van de beroepsvereniging
voor ergotherapeuten.

Meld u aan voor een rondleiding via oost@villabewust.nl of bel naar 020-4620330. De rondleiding is in samenwerking met de GGD Amsterdam ingericht.

Geef een reactie